NEPREHLIADNITE:

Závery V. medzinárodnej konferencie ARMS

Pri príležitosti 20. výročia prijatia Zákona o mediácii na Slovensku a 10. výročia vzniku Asociácie rodinných mediátorov Slovenska sa v Bratislave v dňoch 15. - 16. marca 2024 uskutočnila V. medzinárodná konferencia o aktuálnom stave využívania mediácie pri riešení rodinných konfliktov pod názvom 20 ROKOV MEDIÁCIE NA SLOVENSKU: CIELE A REALITA RIEŠENIA RODINNÝCH SPOROV. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.

Povinné vzdelávanie mediátorov v roku 2024

Ministerstvo spravodlivosti SR aj v roku 2024 organizuje odborné semináre pre mediátorov.  Ponúknuté sú dve témy - jedna právna a druhá zameraná na sociálne zručnosti. Mediátor si tak môže vybrať, ktorú tému, kedy a v ktorej vzdelávacej inštitúcii absolvuje.

V. medzinárodná konferencia o rodinnej mediácii

Pri príležitosti 20. výročia prijatia Zákona o mediácii na Slovensku a 10. výročia vzniku Asociácie rodinných mediátorov Slovenska sa uskutoční V. medzinárodná konferencia o aktuálnom stave využívania mediácie pri riešení rodinných konfliktov. Konferencia 20 ROKOV MEDIÁCIE NA SLOVENSKU: CIELE A REALITA RIEŠENIA RODINNÝCH SPOROV sa uskutoční v dňoch 15. - 16. marca 2024 v Bratislave. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.

Podnetné knihy o mediácii

Vo vydavateľstve Wolters Kluwer vyšlo niekoľko veľmi zaujímavých kníh venujúcich sa mediácii.

Rodinnej mediácii sa venuje publikácia JUDr. Dagmar Tragalovej: Rodinná mediácia - ako deťom neublížiť rozvodom. Aktuálne je v predaji druhé, doplnené vydanie. Školskej a rovesníckej mediácii sa venuje kniha Dušany Bieleszovej. Tí z vás, ktorí sa venujete pracovno právnym sporom iste pomôže publikácia o šikane na pracovisku a komentár k zákonníku práce autora Mareka Šveca.

Dagmar Tragalová - RODINNÁ MEDIÁCIA

Druhé vydanie publikácie sa zameriava na pomoc rodine pri riešení konfliktov, venuje sa potrebám jednotlivca, emóciám
v konflikte a správaniu, ktoré možno od účastníkov konfliktu očakávať. Ponúka riešenia vzťahových konfliktov tak, ako ju riešia súdy a pomáhajúce profesie, intervenujúce v procese rozpadu rodiny.
Titul mapuje vývoj rodinnej mediácie, právnu úpravu, proces mediačného konania, uvádza príklady a kazuistiky približujúce prácu mediátora, ponúka pohľad na pracovisko mediačného centra a prezentuje overené modely interdisciplinárnej spolupráce pomáhajúcich profesií, štátnych orgánov a súdov pri práci s rodinou. Cochemská prax v tejto súvislosti už nie je neznámy pojem a autorka ponúka názory sudcov, ktorí ju už aplikujú na svojich súdoch.

Legislatívny rámec mediácie je daný. Záleží na ochote participujúcich subjektov a legislatívcov, ako s mediáciou, ktorú štát ponúka, naložia. Kniha je určená všetkým, ktorí chcú vedieť, prečo je lepšie riešiť spory mediáciou, ako hádky v rodine vníma partner a deti a aké sú následky v prípade rozvodu alebo rozchodu, ale poslúži aj mediátorom, právnikom, sudcom, sociálnym pracovníkom, pomáhajúcim profesiám a rodičom, ktorým priblíži proces rodinnej mediácie a profesiu mediátora, ktorý už má svoje miesto v našom právnom systéme najmä pri riešení rodinných sporov.

 

Dušana Bieleszová - ŠKOLSKÁ A ROVESNÍCKA MEDIÁCIA

Alternatívne riešenia narušených medziľudských vzťahov na pracovisku sa v ostatných rokoch čoraz dôraznejšie dostávajú do popredia záujmu odborníkov v mnohých oblastiach spoločenskej činnosti. Jednou z metód je práve mediácia, ako spôsob riešenia sporu treťou, nezávislou a nezaujatou osobou. Osobitným druhom je školská a rovesnícka mediácia ako účinný nástroj zlepšovania klímy a formovanie zdravej kultúry školy.

Autorka ako certifikovaná mediátorka v publikácii vysvetľuje podstatu a ponúka metódy a formy uplatňovania procesu mediácie v školskom prostredí pre všetkých účastníkov procesu výchovy a vzdelávania – pedagógov, žiakov, študentov aj rodičov – pričom dôsledne pomenúva a zohľadňuje osobitosti prístupu k jednotlivým skupinám. Titul, ktorý dopĺňa množstvo príkladov a odporúčaní, je určený predovšetkým pre zriaďovateľov, riaditeľov, pedagogických a odborných zamestnancov škôl a školských zariadení, vychovávateľov, rodičov, mediátorov, ale aj ďalšie zainteresované strany.

 

Marek Švec a kol. - ŠIKANOVANIE, PREŤAŽOVANIE A PORUŠOVANIE ZÁKONOV NA PRACOVISKU

Porušovanie zákonov na pracovisku, šikanovanie, preťažovanie zamestnancov predstavujú len strohý výpočet problémov, ktoré môžu prerásť do vážnych a dlhotrvajúcich konfliktov medzi subjektmi pracovnoprávnych vzťahov. Je zamestnanec naozaj zraniteľnejším článkom, ktorý v týchto vzťahoch ťahá za kratší koniec?

Autori monografie „Šikanovanie, preťažovanie a porušovanie zákonov na pracovisku“ sa vo svojom diele dotkli boľavých miest zamestnancov a zamestnávateľov, no nezostali len pri ich identifikácii. Využívajúc svoje odborné znalosti a dôverné poznanie reálnych problémov dávajú zamestnancom do rúk „sťažnosť“ ako nástroj, pomocou ktorého sa môžu domáhať pracovnoprávnej ochrany v oblasti dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania, ochrany pred diskrimináciou či zneužitím práva v mimosúdnom konaní.

Vysvetlenie využitia inštitútu sťažnosti a načrtnuté kroky jeho uplatnenia pomôžu čitateľovi osvojiť si základný právny režim podania sťažnosti, správne identifikovať dôvody jej uplatnenia, ako aj pochopiť systémy jej vybavovania u zamestnávateľa. Publikácia zároveň prináša aj odpovede na otázky ohľadom práva zamestnanca domáhať sa ochrany svojich práv súdnou cestou v prípade negatívneho výsledku vybavenia sťažnosti. Cenným bonusom publikácie je judikatúra slovenských a českých súdov s cieľom oboznámiť čitateľa s možnými riešeniami a právnymi stanoviskami súdov v jednotlivých prípadoch.

Vzhľadom na striedmu a nedostatočnú právnu úpravu riešenia pracovnoprávnych konfliktov je publikácia dielom, ktoré ocení široká čitateľská obec zamestnancov, zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, právnikov a všetci, ktorí sa zaujímajú o problematiku pracovnoprávnej ochrany zamestnancov.

Marek Švec, Jozef Toman a kol. - ZÁKONNÍK PRÁCE. ZÁKON O KOLEKTÍVOM VYJEDNÁVANÍ. KOMENTÁR. I. a II. zväzok

Komentár  k  Zákonníku  práce  a  k zákonu  o  kolektívnom  vyjednávaní  predstavuje najdetailnejší právny výklad, aký bol
v  československom  pracovnoprávnom  priestore  spracovaný
k  predmetným  právnym  predpisom.  Snahou  autorského kolektívu  bolo  zrozumiteľným  a  praktickým,  nie  však laicizujúcim spôsobom predstaviť právny výklad k problematike realizácie jednotlivých pracovnoprávnych inštitútov.

Popri teoretickom právnom výklade autorský kolektív priorizoval vlastný odborný text na úkor uvádzania výpočtu relevantnej judikatúry, ktorú možno nájsť v príslušných elektronických systémoch, a primárne sa orientoval na praktické prípady
a uvádzanie právnych riešení sporných situácií s cieľom prehĺbiť pochopenie obsahu komentovaného ustanovenia čitateľom. Relevantné súdne rozhodnutia národných i medzinárodných súdov, ktoré bolo nevyhnutné uviesť buď pre potvrdenie argumentačnej línie, alebo uvedenie spornosti nahliadania na konkrétnu vec, sú priamo zapracované vo vlastnom autorskom diele v podobe komentára.

Predkladaný komentár sa od ostatných diel líši samotným prístupom k jeho spracovaniu, a to aj s ohľadom na zloženie autorského kolektívu. Predstavuje istú generačnú výpoveď osôb, ktoré sa pracovnému právu začali profesionálne venovať okolo roku 2000 a neskôr, a teda sú už ovplyvňované aj inými právno-teoretickými prístupmi, právom Európskej únie a pod. Komentár netvorí len súbor textov od rôznych autorov, ale je to kolektívny výsledok postavený na vnútornej kritike s cieľom dosiahnutia výsledného kompromisu aj za cenu rozsiahlejšieho právneho výkladu s potrebnými zdôvodneniami.

František Kutlík - MEDIÁCIA V ZDRAVOTNÍCTVE

Nedostatočná komunikácia, rozdielne zdieľanie kultúrnych či náboženských hodnôt vyústili v zdravotníctve do širokého spektra konfliktov. Odpoveď na otázku, ako profesionálne a citlivo zvládnuť konfliktné situácie bez súdneho či arbitrážneho konania, prináša publikácia „Mediácia v zdravotníctve“. JUDr. František Kutlík, autor publikácie, pretavil do tohto knižného diela svoje dlhoročné praktické skúsenosti z oblasti mediácie a detailne rozoberá techniky, ktoré doposiaľ v knižnej podobe na Slovensku nevyšli.

Mediácia ako nový fenomén riešenia sporu treťou nezávislou osobou umožňuje nastaviť vhodnú komunikáciu v bežnej praxi zdravotníckeho zariadenia a v prípade otvoreného sporu ponúka jeho optimálne a prijateľné riešenie pre obidve strany. V konečnom dôsledku tak vytvára pôdorys pre zdravé a korektné vzťahy nielen medzi pacientmi a zdravotníckymi pracovníkmi, ale aj medzi zdravotníckymi pracovníkmi navzájom.

Obsahové členenie publikácie, jej špecifické zameranie, ako aj štýl, akým je napísaná, ocenia nielen odborníci v oblasti riešenia konfliktov, ale má potenciál zaujať aj lekárov, pacientov a ostatných pracovníkov zdravotníckych zariadení. Môže však byť zaujímavým čítaním pre každého, kto dokáže oceniť výnimočnosť metódy riešenia sporov, ktorá na rozdiel od nepríjemných súdnych konaní nepozná víťazov a porazených, ale prináša spokojnosť na obidvoch stranách.

 

Všetky články

Top